gkSearch
20.10.2022

Ταξίδεψε μαζί μου στην όμορφη Λέσβο!

από την Δήμητρα Κοντοβά

 

 Ήθελα εδώ και αρκετά χρόνια να επισκεφτώ τη Λέσβο αλλά δίσταζα γιατί φίλοι μου που γνωρίζουν το νησί με είχαν ενημερώσει πως δεν ενδείκνυται για άτομα που χρησιμοποιούν χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο. 

 

Το φετινό καλοκαίρι όμως κάτι άλλαξε! Όχι στο νησί αλλά στη ζωή μου. Η καθημερινότητα μου έγινε πολύ πιο άνετη χάρη στο Klick από την Orthostatical.

 

Έτσι αποφάσισα να κάνω εκεί τις διακοπές μου τον Αύγουστο και να επισκεφτώ όσα περισσότερα μέρη προλαβαίνω μέσα σε 5 ημέρες.

 

Η Λέσβος είναι το 3ο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, με έντονες εναλλαγές των τοπίων. Θεωρείται πατρίδα του ούζου και φημίζεται για τις σαρδέλες Καλλονής, το ελαιόλαδο αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα. Έχει πολλά όμορφα χωριά με γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αρχοντικά σπίτια και υπέροχες μυρωδιές! 

 

2 τρόποι για να μεταφέρεις το Klick με το αεροπλάνο 

 

Επέλεξα να ταξιδέψω με αεροπλάνο από Αθήνα καθώς το πλοίο δεν είναι ένα ιδιαίτερα προσβάσιμο μέσο και το ταξίδι διαρκεί πολλές ώρες. 

 

Με το αεροπλάνο έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω το Klick με δυο τρόπους:

  1. Να το συσκευάσω και να το παραδώσω ως ‘’Special Delivery’’ εξ ’αρχής ή
  2. Να το έχω μαζί με το αμαξίδιο μου μέχρι τη πύλη του αεροπλάνου και μετά να αποθηκευτούν μαζί σε συγκεκριμένο χώρο. 

 

Σε κάθε περίπτωση η μπαταρία δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένη και κατά τη διάρκεια της πτήσης να την έχω μαζί μου στη καμπίνα όπως θα έκανα αν είχα φορητό υπολογιστή. 

 

καρφίτσωμα κόκκινων χαρτών εικονίδιο χάρτη θέσης πινέζα διανύσματος 156262944 Παραλίες

    IMG 9190

Επισκέφθηκα την παραλία της Καλλονής, τη Τάρτι, το Σίγρι, το Πλωμάρι αλλά από τις αγαπημένες μου ήταν η παραλία Τσόνια, με χαρακτηριστικό την κόκκινη άμμο της. 

 

Στις περισσότερες υπάρχει αναπηρική θέση στάθμευσης, τουαλέτα, διάδρομος στη παραλία αλλά δεν υπήρχαν μέσα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Σε κάποιες παραλίες διέθεταν αμαξίδιο θαλάσσης το οποίο μπορούσα να χρησιμοποιήσω ελεύθερα αλλά χρειαζόμουν συνοδό και σε άλλες έπρεπε να πάρω τηλέφωνο για να έρθουν να τοποθετήσουν ένα μηχάνημα ώστε να έχω πρόσβαση στη θάλασσα. Η προσβασιμότητα στις παραλίες ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός αλλά η έλλειψη αυτονομίας ήταν αρνητικό για εμένα.

 

Μια από τις μέρες μου επισκέφθηκα το Therma Spa Lesvos όπου χαλάρωσα κάνοντας μπάνιο στην ανοιχτή πισίνα με τα ιαματικά νερά που βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα τον υπέροχο Κόλπο Γέρας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μυτιλήνη, στην περιοχή Θέρμα.

 

DAA10879 2315 44F0 80EC CB2B5F29A575

Σε κοντινή απόσταση ήταν το πανέμορφο χωριό Αγιάσος! Έκανα βόλτα στα πολύχρωμα στενά του, ήπια ελληνικό καφέ στη χόβολη, δοκίμασα γλυκά του κουταλιού και θαύμασα τα μαγαζάκια με τα χειροποίητα είδη κεραμικής τέχνης και τα σκαλιστά ξύλινα αντικείμενα.

 

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 460 μέτρων, στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος. Έχει πολλές ανηφόρες/κατηφόρες και πλακόστρωτο έδαφος στοιχεία που καθιστούν δύσκολη τη βόλτα με το χειροκίνητο αμαξίδιο. Η εμπειρία μου όμως ήταν άνετη και ευχάριστη καθώς είχα μαζί μου το Klick από την Orthostatical.  

 

καρφίτσωμα κόκκινων χαρτών εικονίδιο χάρτη θέσης πινέζα διανύσματος 156262944Μοναστήρια

IMG 8985 resized      04F87D32 DF1B 4F78 8978 0743F52D5FF1

 

Η Λέσβος φημίζεται για τα μοναστήρια και το θρησκευτικό τουρισμό της. Κοντά στο χωριό Μανταμάδο, βορειοανατολικά της Λέσβου, βρίσκεται ένα από τα δημοφιλέστερα προσκυνήματα η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο η οποία είναι γνωστή για τη θαυματουργή ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. 

 

Το μοναστήρι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες καθώς έχει πλακόστρωτο έδαφος και δεν διαθέτει ράμπες, αναπηρικές θέσεις στάθμευσης ή προσβάσιμη τουαλέτα. Παρ’όλα αυτά έκανα τη βόλτα μου και δοκίμασα τους ξακουστούς λουκουμάδες με μέλι!

 

καρφίτσωμα κόκκινων χαρτών εικονίδιο χάρτη θέσης πινέζα διανύσματος 156262944 Φεστιβάλ Αμπελουργίας “Κάλεσμα Μνήμης από τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου “ο Κάμπος”

 

Το Φεστιβάλ Αμπελουργίας αποτελεί θεσμό και κατέχει εξέχουσα θέση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Λέσβου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια, λαογραφικές εκθέσεις, γευσιγνωσία κρασιών, υπαίθρια έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, περιηγήσεις, θέατρο, χορό, μουσική κλπ.  

img 9133 optimized

Το χωριό Ανεμώτια είναι πανέμορφο και αξίζει να το επισκεφθείς για να θαυμάσεις το εντυπωσιακό πετρόχτιστο αυλόγυρο του κτιρίου που φιλοξενούσε το τριθέσιο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο (κτίσμα του 1935). Στο εσωτερικό του υπάρχει έκθεση φωτογραφικού και λαογραφικού υλικού που αποκαλύπτει τη φυσιογνωμία της ζωής στην Ανεμώτια. Στο χωριό επίσης υπάρχει και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου που τοποθετείται χρονικά πριν το 1600 και η διαμόρφωση του μαρτυρά την περίοδο της υποδούλωσης των Ελλήνων από τους Οθωμανούς. Μπορείς να μείνεις ως αργά και να απολαύσεις παραδοσιακό φαγητό και το ποτό. 

 

καρφίτσωμα κόκκινων χαρτών εικονίδιο χάρτη θέσης πινέζα διανύσματος 156262944 Μουσεία

IMG 9128 resized      IMG_9129.jpg

 

Στη Λέσβο υπάρχουν πολλά σημαντικά μουσεία που μπορείς να επισκεφθείς όπως το Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το Μουσείο Θεοφίλου στο οποίο εκτίθενται 86 πίνακες με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας καθώς και πολλά μουσεία με θέμα το ούζο.

Εμείς επιλέξαμε να επισκεφθούμε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου που είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στον κόσμο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου

 

Ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και φύλαξη του απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία. Το Μουσείο αποτελεί ένα παράθυρο στην ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. 

 

Στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται δύο μόνιμες εκθέσεις αφιερωμένες στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και στη Γεωιστορική Εξέλιξη του Αιγαίου. Σε αυτές παρουσιάζονται σπάνια φυτικά απολιθώματα από τη Δυτική Λέσβο και προβάλλονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

 

καρφίτσωμα κόκκινων χαρτών εικονίδιο χάρτη θέσης πινέζα διανύσματος 156262944 Νυχτερινή ζωή

IMG 9052

 

Η Μυτιλήνη είναι πολύ όμορφη και σου δίνει πολλές επιλογές για να περάσεις διασκεδαστικά τη βραδιά σου. Έκανα βόλτα στο λιμάνι και απόλαυσα το ποτό μου στο πεζόδρομο όπου υπάρχουν αρκετά μπάρ και ταβερνάκια. Επίσης υπάρχουν πολλά μαγαζιά σε ταράτσα αλλά δεν ήταν προσβάσιμα.

 

Στο Μόλυβο μαγεύτηκα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από το Μεσαιωνικό Κάστρο Μήθυμνας. Ο Μόλυβος είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς της Λέσβου. Το καλοδιατηρημένο του κάστρο και τα στενά, ανηφορικά σοκάκια με τα αρχοντικά σπίτια με εντυπωσίασαν πολύ! 

 

Βέβαια δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς το Klick! Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Νάνσυ Μιχαηλίδου και την οικογένεια της Orthostatical που μου πρότειναν το Klick, ώστε να κάνω τη καθημερινότητα μου πιο άνετη και να είμαι περισσότερο αυτόνομη!

 


 

Μπορείς κι εσύ να το δοκιμάσεις από κοντά στα κατάστηματα μας Orthostatical 

  • στην Αθήνα διεύθυνση Φανερωμένης 50 στο Χολαργό ή 
  • στη Θεσσαλονίκη στη διεύθυνση Ανθέων 27 Συκιές(δίπλα στον περιφερειακό στην έξοδο Επταπυργίου). 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να κλείσεις μια ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ πατώντας εδώ 

ή να καλέσεις στο 210 65 60 227 και στο 231 0214 127.

 

Μπορείς να μας ακολουθήσεις 

στο Instagram https://www.instagram.com/Orthostatical/ και 

στο Facebook https://www.facebook.com/orthostatical.gr/ 

 

Αν θες και εσύ να μαθαίνεις τα νέα της Δήμητρας Κοντοβά  μπορείς να την ακολουθήσεις στα social media:

Instagram https://www.instagram.com/dimitrakontovas/?hl=el

Facebook https://el-gr.facebook.com/dimitra.kontova 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Δήμητρα Κοντοβά που μοιράστηκε το άρθρο της και μας ταξίδεψε στην υπέροχη Λέσβο!

Είναι μεγάλη μας χαρά που με το hand bike Klick Power είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί κάποια σημεία που μόνο με το χειροκίνητο αμαξίδιο ίσως δεν θα ήταν εφικτό!

Δήμητρα σ' ευχαριστούμε! Συνέχισε να μας ταξιδεύεις, να γεμίζεις όμορφες εμπειρίες και να βοηθάς τον κόσμο να βρει προσβάσιμα μέρη!

 

 

 

 

 

 

Media